Lepek neboli gluten je bílkovina. Jedná se o skupinu složitých a nestravitelných bílkovin, na které jsou navázány sacharidy. Konkrétně je složen ze dvou bílkovin, a to gliadinu a gluteninu. Nalézt jej můžete v obilninách. Nejvíce lepku je obsaženo v žitu, ovsu, ječmenu či pšenici. Lepek často způsobuje intolerance a alergie, což vede k celoživotním dietám. Pokud nevíte, co je lepek a k čemu slouží, rozhodně čtěte dál.

Co je lepek a jaké jsou jeho vlastnosti?

Lepek je důležitý pro pružnost a nadýchanost pečiva. Bez něj těsto nenakyne tak, jak má. Je také velmi pevný a při tahu se nedělí. Dokáže bobtnat, a to tak, že mnohonásobně zvětší svůj objem, a přitom stále drží při sobě.

Vlastnosti lepku
Vlastnosti lepku

Pokud má někdo alergii či intoleranci lepku, může to způsobovat velmi vážné obtíže. V zažívacím traktu se nedokáže rozštěpit a tím se spustí zánětlivá reakce. Ta ničí střevní buňky a střevo následně nedokáže vstřebávat ostatní živiny. To zapříčiňuje mnoho komplikací. Dochází k zvracení, průjmům, alergickým reakcím, nadměrnému hubnutí nebo také k plynatosti. Často má intolerance lepku nespecifické příznaky, jako je únava či nadměrná spavost a nemoc nelze jednoduše zjistit.

Označení bezlepkových potravin

Všechny potraviny, které jsou vyráběny v bezlepkové formě jsou označeny. Na výrobcích lze najít označení „bez lepku“ nebo například „gluten free“. Podívejte se, co znamená gluten free a jakých produktů se to týká.

Výrobky a potraviny, ve kterých je lepek

Pojďme se tedy podívat, co je lepek a v čem ho můžete najít. Pozor si v každém případě musíte dát na výrobky z obilovin, které jsou zmíněné v první odstavci. Jedná se o mouku, těstoviny nebo také pečivo. Hlídat musíte také cukrovinky, ve kterých je lepek často obsažen. I velmi malé množství může způsobit velké problémy. Přítomnost lepku také bývá v kečupu, obilné kaši, pivu nebo v sušenkách. Zvýšenou pozornost věnujte zmrzlině a zákuskům, které bývají velmi často připraveny z mouky.