Vývar z kostí je zázrakem pro krásu, ale i pro zdraví

Zdá se, že vývar z kostí je v dnešní době všude, od sezónních misek na místním farmářském trhu až po menu vaší sousedské restaurace. Přesto tento výživný základ není žádnou novinkou. Vývar z kostí je staletí starý lék, který se odedávna používá k zahřátí chladného zimního večera, k odvrácení nachlazení a slouží jako základ pro lahodné polévky.

Věděli jste ale, že vývar z kostí je také skvělým nástrojem k omlazení pleti? Vývar z kostí plný živin obsahuje všechny ingredience potřebné pro pružnou a zářivou pokožku. Čtěte dále a zjistěte, proč přidání kostního vývaru do vaší stravy může pomoci vyhladit jemné linky a vrásky.

Spousta živin

Kosti jsou bohatým zdrojem esenciálních minerálů a vitamínů. Kostní dřeň, nejvnitřnější část dlouhých kostí, obsahuje železo, mastné kyseliny, zinek, vápník, mangan a vitamíny A a K. Tyto mikroživiny obsahují antioxidační a protizánětlivé vlastnosti, které snižují zánět v celém těle a doplňují kožní buňky. Mohou zlepšit hojení ran a snížit známky zjizvení kůže a mohou také pomoci předcházet anémii a zlepšit kyslík v krvi v malých cévách kůže.

Navíc kůra (nebo vnější část) kosti obsahuje velké množství proteinů a dalších látek, které poskytují strukturu a sílu našim buňkám a zároveň podporují systémovou funkci, včetně:

  • Kolagen: protein, který udržuje pružnost pokožky a zároveň zlepšuje hydrataci. Kolagen se často používá v pleťových krémech.
  • Chondroitin: základní strukturální složka. Je protizánětlivý a pomáhá regenerovat pokožku a minimalizovat jizvy.
  • Kyselina hyaluronová: hydratační složka pokožky, která pomáhá udržovat integritu naší pokožky, ale s přibývajícím věkem se snižuje.
  • Glukosamin: kombinovaný cukr-protein, který reguluje zánět. Je to silný antioxidant, který stimuluje produkci kyseliny hyaluronové.

Tyto složky dělají z kostního vývaru zdroj výživné podpory pro naši pokožku, vlasy a nehty. Při zahřátí se kostní vývar mění hlavně na želatinu, hydrolyzovanou formu kolagenu, která je snadno stravitelná. Konzumace želatiny také povzbuzuje naše tělo, aby vytvářelo více vlastního kolagenu a dalších kožních živin, čímž se výhody násobí. Kromě toho vaření kostního vývaru s octem zvyšuje vitamíny, minerály a bílkoviny extrahované z kostí.

Domácí Je Nejlepší

Jako všechno ostatní je i vývar z kostí lepší, když je domácí. I když jsou k dispozici balené druhy, často šetří na kvalitě přidáním umělých přísad, jako je MSG, a zkracují dobu vaření. Doma máte pod kontrolou kvalitu a můžete snadno přidat zeleninu, jako je cibule nebo pórek, abyste zvýšili vlákninu a zlepšili antioxidační účinky.

A na kvalitě záleží. Je životně důležité vybrat organické kosti ze zvířat krmených trávou nebo zvířat z volného výběhu, protože přínos vývaru závisí na jeho zdroji. Kromě toho zvířata krmená GMO obilím nebo krmivem obsahujícím herbicidy nebo dokonce olovo mají tendenci ukládat tyto chemikálie hluboko do kostí , které se pak uvolňují do vašeho kostního vývaru. Nejlepší je zvolit bio!

Jednoduchý recept na vývar z kostí

  • 0,5 kg organických kostí (zeptejte se místního řezníka)
  • 8 šálků vody
  • 1 1/2 lžičky jablečného octa
  • 1/2 cibule, jemně nakrájené
  • 1 řapíkatý celer
  • 1/2 lžíce petrželky, jemně nasekané
  • Sůl a pepř na dochucení

Jednoduše smíchejte všechny ingredience a přiveďte k varu a poté vařte na mírném ohni 12 až 24 hodin, aby se uvolnily živiny. Pomalý hrnec může proces zjednodušit. Recept lze namnožit a vývar rozdělit a uchovat v mrazáku pro pozdější použití.

Vývar z kostí je snadno připravené jídlo bohaté na živiny, které můžete přidat do svého režimu péče o pleť. Krása vyzařuje zevnitř ven, tak proč nezkusit vývar z kostí a zjistit, jestli si nevšimnete nového lesku na své pokožce!