Květák, na kterém si pochutnávají lidé všech věkových kategorií, se stal oblíbeným stálicí. Jednou ročně se tato brukvovitá zelenina vypěstuje ze semen a hovoří se o tvarohu, jeho jedlé hlávce. Díky své všestrannosti se dá použít do mnoha pokrmů. Navíc je nabitý vlákninou, takže je zdravým doplňkem každé diety. O výhodách květáku se ponoříme v tomto článku a poskytneme tipy, jak jej zařadit do jídel.
Co je květák? Květák je bohatý na vitamíny a je to zelenina bohatá na živiny. Má vysoký obsah vlákniny. Kromě omega 3 mastných kyselin je bohatý na draslík, vitamín C a mangan. To vše nám pomáhá zajistit dostatečnou výživu. Tato zdravá zelenina nám pomáhá vyhnout se riziku dalších nemocí.
Druhy květáku:
Květák má mnoho různých barev, jako je oranžová, fialová a zelená. Tyto odrůdy jsou snadno dostupné. Obsahují:
- Bílý květák: Toto je nejběžnější barva mezi květákem. Tento typ je nejvíce dostupný.
- Pomerančový květák: Tento typ obsahuje beta-karoten (pomerančový pigment), sloučeninu provitaminu A.
- Zelený květák: Zelený květák má více beta karotenu ve srovnání s bílým květákem, ale méně než brokolice. Chutná spíš jako květák než jako brokolice. Brokolice má sladší chuť ve srovnání s konvenčním květákem.
- Fialový květák: Přítomnost anthokyanů způsobuje fialovou barvu. Jedná se o pigmenty rozpustné ve vodě. Fialový květák je bohatý na sloučeniny obsahující síru zvané glukosinoláty, které hrají zásadní roli v protizánětlivých účincích.
Je pro vás květák dobrý?
Toto je běžný dotaz mnoha lidí. Přestože květák obsahuje působivou škálu živin, neměl by být konzumován více než 3-4krát týdně. Nadměrná konzumace květáku může způsobit nadýmání a plynatost. Ti, kteří užívají léky na ředění krve, musí být opatrní, protože nadměrné užívání by zvýšilo obsah vitaminu K a ten by mohl reagovat s lékem.
Nutriční výhody květáku:
Výživová hodnota květáku v šálku nakrájeného syrového květáku (nakrájeného na půlpalcové kousky) o hmotnosti přibližně 107 gramů by obsahovala:
- Kalorie: 27
- Bílkoviny: 2 gramy (g)
- Tuk: 0,3 gramu
- Sacharidy: 5 g
- Vláknina: 2,1 g
- Cukr: 2 g
- Vápník: 24 miligramů
- Hořčík: 16 mg
- Fosfor: 47 mg
- Draslík: 320 mg
- Vitamín C: 51,6 mg
- Vitamín K: 16,6 mikrogramů
- Vitamín B6: 0,197 mcg
- Folát: 61 mcg
Květák také obsahuje menší množství riboflavinu, thiaminu, niacinu, vápníku, kyseliny pantotenové, železa, fosforu, hořčíku, draslíku a manganu.
20 zdravotních přínosů květáku podložených důkazy pro zářivou pleť a silné vlasy:
Zde jsme sepsali 20 prokázaných přínosů květáku pro pokožku, vlasy a zdraví. Pojďme se na ně podívat.
1. Snižuje váš cholesterol:
Květák je plný vlákniny a živin. Stejně jako jiná brukvovitá zelenina obsahuje indol-3-karbinol, což je fytonutrient, který pomáhá při detoxikaci jater. Pomáhá snižovat vysoký krevní tlak. Konzumace květáku pomáhá zvyšovat hladinu dobrého cholesterolu (HDL) a snižovat krevní tlak. Květák je bohatý na rostlinné steroly (fytosteroly), které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu tím, že brání vstřebávání cholesterolu.
2. Zlepšuje zdraví kostí:
Květák posiluje kosti a vitamín K tělo potřebuje k udržení zdravých a silných kostí. Jedním z vhodných způsobů, jak toho dosáhnout, je konzumovat a vychutnat si šálek syrového květáku. Je to skvělý způsob, jak vyživovat zdraví kostí.
Nedostatek vitaminu K je spojen s vyšším rizikem osteoporózy a zlomenin. Vitamin K působí jako modifikátor proteinů kostní matrix. To zlepšuje vstřebávání vápníku a zabraňuje vylučování vápníku močí( 2 ).
3. Květák zlepšuje vidění:
Sulforafan obsažený v květáku je výjimečně prospěšný pro zdraví očí, konkrétně oční tkáně sítnice. Může pomoci snížit riziko makulární degenerace, katarakty a dalších problémů se zrakem. Jeden může přidat do své stravy recepty, jako jsou výhody květákové rýže, které poskytují požadované výhody pro zlepšení zdraví očí.
4. Léčí kolitidu:
Studie ukazují, že květák má protizánětlivý účinek na příznaky ulcerózní kolitidy. Tento ochranný rys lze připsat fenethyl isothiokyanátu a je známý pro další příznivé účinky, jako jsou antioxidační a protizánětlivé aktivity. To má hojivý účinek na poškození, která je způsobena epitelem tlustého střeva a tkáněmi. Vařený květák prospívá receptům jako polévky nebo jej lze konzumovat syrový v salátech.
5. Zlepšuje zdraví srdce:
Jelikož je v květáku nadbytek vitaminu K, musí být opatrní ti, kdo pravidelně užívají léky na ředění krve na srdeční choroby. Je známo, že sulforafan přítomný v květáku zlepšuje hladinu krevního tlaku. Zelenina obsahuje omega-3 mastné kyseliny, které regulují hladinu cholesterolu a zabraňují srdečním onemocněním.
Výzkum také dokazuje, že protidestičková a antitrombotická funkce indol-3-karbinolu, který se hojně vyskytuje v květáku, přispívá ke zdravému srdci. Existuje bezpočet receptů, které využívají květák do polévek, pizzy atd., které pomáhají tělu zůstat zdravý.
6. Zvyšuje funkce mozku:
Tím, že je květák bohatý na cholin, funguje nejlépe pro správné fungování mozku a je silnou mozkovou potravou. Pozitivně působí na přední lalok mozku, který je zodpovědný za paměť a schopnost rozhodování. Pomáhá také naší rozumové schopnosti.
7. Zvyšuje průtok krve:
Květák pomáhá stimulovat krevní oběh a je chytrou volbou kvůli vysokému obsahu vlákniny. To pomáhá při podpoře lepší cirkulace. Zvýšený příjem vlákniny pomáhá zlepšit průtok krve a zlepšuje krevní oběh. Vláknina zlepšuje celkové zdraví a také průtok krve. Lidé, kteří pravidelně užívají doplňky vápníku, se mohou ocitnout v ohrožení kvůli hromadění vápníku v krevních cévách.
8. Pomáhá vyrovnávat hormony:
Isothiokyanát je fytonutrient, který se v této zelenině vyskytuje ve velkém množství. Rozkládá metabolit estrogenu, což může vést ke vzniku nádorů. Indol-3-karbinol obsažený v květáku také zabraňuje růstu rakovinných buněk v prsou. Pomáhá regulovat hladinu testosteronu, protože může pomoci znovu získat svalovou hmotu a cítit se energicky.
9. Pomáhá při hubnutí:
Květák je tak nízkokalorický, že s pomocí této zeleniny můžete očekávat hubnutí. To z něj dělá jednu z hlavních výhod květáku, protože je to extrémně zdravá zelenina s významným zdrojem vitamínů. Je přátelský k hubnutí. Má vysoký obsah vlákniny a je prospěšný pro celkové zdraví. Květák prospívá hubnutí a hraje zásadní roli v prevenci obezity. Je to lepší a zdravější možnost začlenění do vaší stravy, abyste dosáhli nejlepších výsledků.
10. Snižuje riziko rakoviny:
Květák snižuje riziko rakoviny od rakoviny plic přes rakovinu prsu až po rakovinu žlučníku; o vše se stará květák, protože patří do čeledi brukvovitých. Květák obsahuje antioxidanty, které pomáhají a zabraňují buněčným mutacím, a to z něj dělá jednu z cenných výhod květákové zeleniny. Snižuje oxidační stres z volných radikálů. Jedním takovým antioxidantem je indol-3-karbinol neboli I3C. Běžně se vyskytuje v zelenině, jako je květák, může snížit riziko rakoviny prsu a reprodukčních orgánů u mužů a žen.
11. Zlepšení trávení:
Květák je zase něco, co zlepší váš trávicí systém hned několika způsoby. Bojuje s infekcí v trávicím traktu a zcela čistí váš systém. Květák má vysoký obsah vlákniny a vody, které jsou životně důležité pro zamezení zácpy, pro udržení zdravého trávicího traktu a také pro snížení rizika rakoviny tlustého střeva. Je bohatý na vlákninu a pomáhá při přirozeném způsobu čištění vašeho těla.
12. Vývoj plodu:
Květák je dobrý pro vývoj plodu. Toto je první a nejdůležitější zelenina, kterou by ženy měly během těhotenství konzumovat. Pomáhá při růstu buněk a v konečném důsledku vede ke správnému vývoji plodu. To je způsobeno vitamínem A a vitamínem B a vitamínem C, který je opět velmi dobrý během těhotenství. Proto by všechny těhotné ženy měly zajistit přidání květáku do svého jídelníčku.
13. Výhody květáku během těhotenství:
Konzumace květáku během těhotenství je pro nastávající maminky neuvěřitelně prospěšná, protože pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, což pomáhá chránit srdce. Květák je bohatý na vlákninu, která pomáhá předcházet zácpě. Květák obsahuje antioxidanty, které přispívají ke zlepšení imunity. Výhody květáku během těhotenství pomáhají ženám odrazit různé nemoci.
Květák obsahuje významný zdroj minerálů v těhotenství obsahující zinek, selen, fosfor a sodík, které jsou užitečné pro matku i nenarozené dítě. Vyhněte se nadměrné konzumaci květáku, protože vytváří plyn v žaludku spolu s pocitem pálení v srdci.
14. Výhody květáku v kulturistice:
Kulturistické výhody květáku jsou umožněny chemickou látkou zvanou glukorafanin, která napomáhá trávení. Po přeměně na látku zvanou sulforafan má antimikrobiální a protirakovinné vlastnosti. Konzumace květáku pomáhá zvýšit hladinu testosteronu, který pomáhá při budování svalů.
15. Reguluje rovnováhu elektrolytů:
Další výhodou této zeleniny je, že udržuje krevní tlak pod kontrolou tím, že pomáhá regulovat a udržovat rovnováhu elektrolytů. Hlavním důvodem je množství draslíku, které má. Pokud dojde k ovlivnění rovnováhy elektrolytů v našem těle, skončíme s abnormálním srdečním tepem a problémy s ledvinami, slabostí atd.
16. Bohaté na antioxidanty:
Druhým nejlepším přínosem květáku je antioxidace. Obsahuje kempferol, kyselinu ferulovou, kyselinu skořicovou a kyselinu kávovou, což je velmi dobré pro celkové zdraví. Díky tomu se budete chránit před poškozením volnými radikály a snížíte šance na jakýkoli druh onemocnění, jako je rakovina a infarkty. Abyste si udrželi imunitu a zdraví po celý rok, doporučujeme vám zařadit párkrát týdně květák. Budete se divit, co tato zelenina dokáže.
17. Detoxikace:
Jedním z hlavních důvodů detoxikace je zbavit se toxinů z těla. Květák je úžasná složka, která může zabránit poškození karcinogeny. Obsahuje složku zvanou glukosinoláty. Díky tomu je výrazná syrová vůně. Chrání plíce a žaludek před běžnými karcinogeny. Květák usnadňuje detoxikaci a je jednou z hlavních zdravotních výhod květáku.
18. Zvyšuje vitamín K:
Nejdůležitější ze zdravotních přínosů konzumace květáku je zvýšení vitamínu K ve vaší stravě; musíte do svého jídelníčku přidat květák. Pomáhají při vývoji kostí a kostních buněk. Pokud ve vašem těle není dostatek vitamínu K, existuje vysoká pravděpodobnost zranění nebo zlomeniny.
Květák obsahuje vitamín K, který zabraňuje úbytku kostní hmoty. Hraje důležitou roli při srážení krve. Prodlužuje dobu potřebnou k vytvoření sraženiny. Lidé, kteří užívají léky na ředění krve, musí být opatrní a vyhýbat se nadměrné konzumaci květáku. Vitamin K zlepšuje vstřebávání vápníku a zabraňuje vylučování vápníku močí.
19. Bohatý minerální zdroj:
Květák je plný několika zdravotních výhod a výhody konzumace květáku posilují vaše kosti a zuby a zlepšují vaše celkové zdraví. Květák obsahuje zinek, mangan, fosfor, hořčík, selen a sodík. Zinek pomáhá při hojení ran a opravě buněk a tkání. Hořčík produkuje hormony, které umožňují správné fungování kostí.
Fosfor pomáhá posilovat kosti. Selen umožňuje lepší fungování imunitního systému a sodík pomáhá vyrovnávat tekutiny v těle. Mangan aktivuje enzymy. S tolika výhodami si nemůžete nechat ujít dobrotu květáku.
20. Výhody květáku pro pokožku:
Přínos květáku pro pokožku pomáhá chránit pokožku a chránit ji před sluncem. Existuje několik dostupných potravin, které mohou zlepšit zdraví pokožky. Sulforafan může ovlivnit geny, které zpomalují proces stárnutí.
Vitamin C v květáku zlepšuje tvorbu kolagenu. To oddaluje známky stárnutí, jako jsou vrásky a jemné linky. Kůže květáku má výhody v podobě dalších antioxidantů, které pomáhají čistit tmavé skvrny a zlepšují texturu pokožky.