Nevíte kde získat motivaci k další četbě? Dáme vám pár tipů!

Hledání nové motivace k četbě nemusí být vždy jednoduché. A to se nebavíme o tom, jak se donutit vůbec věnovat četbě zasloužený čas, ale spíše otázce toho, co si tentokrát přečíst. Hlavně po dokončení knižních sérií je taková otázka velkým problémem.

Jenže máme naštěstí celou řadu míst a možností, kam se můžeme obrátit. Společně vám ukážeme několik variant, jak najít další díla, která si dokážete doslova zamilovat!

Neodcházejte od svého oblíbeného autora

Dost často se stává, že jsou nakonec knihy oblíbené spíše kvůli autorovi jako takovému, než kvůli její stavbě nebo žánru. U většiny autorů totiž můžeme v knihách najít konkrétní rysy, které vás mohou přitahovat. Pokud se pak podíváme do databáze spisovatelů po opravdových velikánech svých žánrů, tak jsou rukopisy mnohých autorů opravdu extrémně zřetelnou záležitostí.

Proto se tak po dočtení oblíbené knihy nějakého autora pokuste podívat na další jeho díla. V mnoha případech můžete být i příjemně překvapeni tím, kolik dalších knih, co by vás mohli zajímat autor doopravdy vlastně má.

Neváhejte se podívat na různá fóra

Milovníci četby jsou velice přátelská a příjemná komunita. Na internetu tak není sebemenším problémem najít místo, kde se můžete optat na nějaké nové tipy a kde můžete dostat opravdu zajímavé rady.

V rámci knižní databáze máte k dispozici miliony kusů knih, takže více hlav pochopitelně více ví. Pokud pak dáváte přednost spíše osobnímu kontaktu a popovídání si o knihách, tak mnohé knihovny organizují pravidelná setkání spolků čtenářů, kde také můžete najít zajímavé typy.

Hodnocení a žebříčky na internetu

Existují webové stránky jako je česká databáze CBDB, kde můžete bez problémů nahlédnout do detailních žebříčků jednotlivých knih. Vybírat si přitom můžete podle různých znaků, především potom podle žánrů. Mimo toho je pak databáze knih schopna vám nabídnout hodnocení knihu od knihy. A to nejen v podobě velice zjednodušeného bodového nebo hvězdičkového hodnocení. Mnohem více o dané knize mohou prozradit spíše velice oblíbené recenze nadšených čtenářů.